
El dijous 21 de març, l’alumnat de 5è de primària, vam anar a l’Espluga de Francolí. Havíem estat treballant la prehistòria i aquesta sortida va ser un repàs de tot el què havíem aprés.
Vam sortir de l’escola a les 9:15 i el trajecte va durar aproximadament una hora. A l’arribar vam anar a un parc a esmorzar i vam estar jugant una estona fins que va ser l’hora de començar les visites.
Ens vam dividir en dos grups: mentre uns anàvem a la Cova de la Font Major, els altres anaven al Museu de la Vida Rural.
El grup de 5èA vam començar per la visita a la Cova i com es va enrederir una mica, vam aprofitar per anar primer a veure el naixement del riu Francolí on vam fer-nos una foto.
Seguidament vam anar cap a la Cova on ja ens estava esperant la nostra guia, l’Ester, per començar la visita. Ens vam endinsar en l’època de la prehistòria tirant enrere dos milions d’anys. La Cova de la Font Major és una de les més llargues del món, tot i que només es pot visitar una mínima part; també és fosca i humida, formada per conglomerat (pedres del riu compactades amb aigua i fang); l’aigua es filtra per la roca formant petits bassals. Ens van explicar que la cova travessa tot el poble per sota terra i que un senyor, l’any 1800, la va retrobar intentant fer un pou; encara queda molt de tros per investigar.
Després, ja a l’exterior, vam veure com eren les cabanes de la prehistòria. Va ser una experiència molt divertida i interessant.
El grup de 5èB vam començar per la visita al museu de la Vida Rural. A l’arribar ens estava esperant la nostra guia, la Roser. Ens va donar la benvinguda i ens va explicar què faríem dins del museu. Un cop vam entrar, vam anar a una sala i ens va preguntar què sabíem de la vida rural. La Roser es va sorprendre de tot el que coneixíem sobre aquest tema (això és així perquè al col·legi tenim una assignatura on treballem aspectes relacionats amb el món rural). A continuació vam anar a conèixer les eines principals de conreu que s’utilitzaven antigament, tot i que n’hi ha algunes d’elles que encara es fan servir i nosaltres mateixos en fem ús al nostre hort. A la mateixa sala, ens va posar un audiovisual compost per tres vídeos on vam poder veure l’evolució dels principals conreus de la dieta mediterrània: el blat, les olives i el raïm. A l’audiovisual vam observar què se n’extreia d’aquests conreus, del blat en feien farina, del raïm el most i el vi i de les olives, l’oli.
Seguidament, ens va ensenyar els diferents tipus de molins que s’utilitzaven: el de sang, que es feia servir per xafar les olives, aquest molí s’anomenava així perquè era un animal, concretament una mula, el que mitjançant la seva força movia el molí. El d’aigua i el de vent.
A la sala on érem hi havia uns expositors que ens van cridar l’atenció perquè apareixien i desapareixien diferents elements. Per exemple: les olives es convertien en oli, el blat es convertia en farina i el raïm es convertia en vi.
Per acabar la visita al Museu de la Vida Rural vam tenir l’oportunitat d’anar a una sala on hi havia un calidoscopi, vam entrar en petits grups i el que vam veure ens va deixar bocabadats. Una estructura feta de miralls que representava la bola del món on es reproduïa un vídeo que ens explicava la importància de tenir cura del nostre planeta.
Ens vam acomiadar de la Roser i vam anar a veure el naixement del riu Francolí. Després, vam tornar al parc on havíem esmorzat a dinar i vam estar jugant una estona fins que va ser l’hora de marxar.
Va ser un dia fantàstic i és una excursió que recomanem a tothom.
